Persbericht: Waagexpositie van stadgezichten- Zicht op de stad – Wim Tromp

De komende weken exposeert Wim Tromp uit Haarlem zijn aquarellen van stadsgezichten in de sfeerrijke expositieruimte van De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Een bewuste keuze van de beeldend kunstenaar: geen landschappen of industriële complexen maar een afgebakend terrein met als thema: “Zicht op de Stad”. Letterlijk soms in bepaalde werken waar te nemen, zoals in een overzicht van Haarlem vanaf het dak van parkeergarage de Kamp. Tromp toont straatbeelden en stadsgezichten van o.m. Haarlem en Amsterdam die sfeerrijk en kleurrijk genoemd kunnen worden. Een schril contrast met de beelden van  Aleppo waarbij het skelet van een stad op realistische wijze zichtbaar wordt.

2017-03-30_18-05-56

Voor Wim Tromp vormt de zichtbare wereld om ons heen weliswaar een onuitputtelijke inspiratiebron maar als ultieme uitdaging ziet hij zelf het abstraheren van deze beelden. Als een soort ontdekkingstocht, zoals hij met nadruk  beklemtoont. Het abstraheren wordt in de kunst omschreven als van een herkenbaar figuratief beeld een minder herkenbaar of zelfs non figuratief beeld te maken. Oftewel middels een beperking tot de kern van het beeld te komen, hetgeen Tromp treffend is gelukt. In het gehele proces van aquarelleren waarbij vanuit het licht naar het donker wordt gewerkt legt hij op geraffineerde wijze de juiste kleur en lichtaccenten.

Wim Tromp vond vooral inspiratie in het werken in de natuur in Drenthe en tijdens zeiltochten in het Waddengebied. Plekken waar hij  z’n werk een geheel eigen vorm kon geven. De tentoonstelling “Zicht op de Stad” is vanaf donderdag 30 maart tot en met zondag 16 april te bezichtigen in Galerie De Waag  Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). Op zondag 2 april  om 16.00 uur wordt deze tentoonstelling door Ellen Wolff, voorzitter van KZOD, geopend.

Jan Reijnders